Celníci našli na jihu Čech nelegální zboží za deset milionů korun

České Budějovice - Jihočeští celníci objevili v pondělí při domovních prohlídkách v Kaplici a Benešově nad Černou padělky za více než deset milionů korun. Zabavili stovky kusů hodinek, napodobenin známých luxusních značek, dále desítky padělků oblečení, CD a DVD disky.

Na stopu padělatelů dovedl celníky tip od kolegů z Hradce Králové. Dvě osoby české a jednoho člověka vietnamské národnosti podezřívali, že prostřednictvím internetových inzercí a aukcí nabízeli padělky zboží. V pondělí proto zhruba desítka celníků provedla na dvou místech domovní prohlídky. Povolení dostali od krumlovského soudu.

Při prohlídkách bylo zajištěno 301 kusů hodinek, 151 kusů textilního a galanterního zboží a devět CD a DVD nosičů. Škoda způsobená majitelům ochranných známek byla vyčíslena na 10,156 milionu korun. Celníci rovněž zabavili počítačovou techniku, která sloužila k nabízení zboží na internetu.

Od začátku roku našli celníci převážně v tržnicích i kamenných obchodech v Jihočeském kraji padělky zboží za skoro 130 milionů korun. Nejčastěji šlo o oblečení, obuv, CD s hudbou a filmová DVD.