V Ostravici soutěžili barmani z celé ČR

Severní Morava - Nejlepším barmanem České republiky se stal Karel Mayer. Zvítězil ve Velké ceně České barmanské asociace, která je považována za neoficiální mistrovství republiky. Začátkem října bude jako jediný zástupce reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa barmanů na Taiwanu. Soutěž se konala v Ostravici v Podbeskydí.

Maximálně pět ingrediencí, z nichž jedna musí být koňak – tak znělo zadání letošní barmanské Velké ceny. Každý ze soutěžících měl během sedmi minut připravit sedm porcí nápoje, který se podává před jídlem. Podle prezidenta České barmanské asociace Miroslava Nováka musel nápoj obsahovat maximálně dva centilitry sladkého komponentu. „Chuť musí odpovídat mezinárodním standardům, musí být specifická pro aperitiv, nesmí být příliš sladká a barva by měla být zajímavá i pro klienta,” uvedl předseda jakostní a chuťové komise Milan Kolář.

Jedinou ženou mezi osmi soutěžícími byla Šárka Janová z Nového Jičína, která nakonec obsadila třetí místo. Druhé místo pak obsadil Achim Šipl. Vítězem Velké ceny a neoficiálním barmanským mistrem republiky se stal Karel Mayer. „Jsem spokojený s časem, protože byl určený původně na pět minut, trošku jsem udělal chybu, že jsem neprotestoval proti tomu, protože když se nakonec k tomu přidaly ještě dvě minuty, tak já jsem to stihl za necelé čtyři,” okomentoval své vítězství Mayer.

Vítězný aperitiv nese název Planet Hollywood a je namíchaný ze dvou centilitrů koňaku, stejného množství Cherry dry, jednoho centilitru chokomente a okraj sklenice je ozdobený koktejlovou třešinkou a citronovým vějířkem.