Mimořádně rozsáhlý projekt splavnění Vltavy má první problém

Týn nad Vltavou - Se zvýšením (případně rozdělením) jednoho z mostů, které je nutné provést v rámci projektu splavnění Vltavy, nesouhlasí Týn nad Vltavou. Město by řízení mohlo úplně zablokovat. Ředitelství vodních cest proto hledá náhradní řešení.

Starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek (US-DEU) sdělil, že město nehodlá obětovat komfort pěších občanů za možnost volného pohybu přes Týn pro větší města. Zvýšení mostu by bylo patrně nejlevnější, jenže okolní domy by se ocitly pod jeho úrovní. Pro místní je to nepřijatelné, jak potvrdil architekt a obyvatel Týna nad Vltavou Jiří Kobera.

Pokud by byla část mostu zvedací, panorama by nebyla narušená. Vedení města se ale obává příliš čilého ruchu na řece. „Zhruba 20 minut v jedné hodině by byl most neprůchodný, což nemůžeme připustit,“ dodal Karel Hájek. Most je navíc technickou památkou. Řešení přesto existují, budou však výrazně dražší.

Jan Bukovský z Ředitelství vodních cest informoval, že řešení spočívá v přesunu stávajícího historického mostu do nové lokality, přičemž na místě historického mostu by byl postaven nový. Projektantům patrně nezbude nic jiného, než Týnu vyhovět. Most totiž patří městu a bez jeho souhlasu není možné s konstrukcí nijak manipulovat.

Představitelé Týna nad Vltavou se netají tím, že by projekt chtěli narušit. Nicméně na trase mezi Hlubokou a Českými Budějovicemi se intenzivně pracuje - tuto etapu pravděpodobně již nic nenaruší.