Vyřeší inspekce problémy s ředitelem základní školy?

Hradec Králové - Základní škola v Novém Městě nad Metují-Krčíně je dlouhodobě zmítána sporem mezi ředitelem, jeho podřízenými, žáky a rodiči. Všichni požadují jeho odstoupení, zatím však marně. I město tvrdí, že nemá k tomuto kroku zákonné prostředky. Na žádost města se proto do školy chystá velká kontrola. Inspektorská i hospodářská.

Nespokojení rodiče, žáci, ale i učitelé zaplnili novoměstskou sokolovnu, ze které řediteli Františku Netušilovi poslali jasný vzkaz. „Žádáme vás, pane řediteli, již poněkolikáté, abyste odstoupil. Dejte prostor jedné nádherné škole, aby se v ní mohlo pracovat a volně dýchat,“ přednesla na shromáždění zástupkyně rodičů Marie Petruželová. „Pan ředitel se chová tak, jako by mu to všechno patřilo,“ přidává se se svým názorem rodič Ivan Bednář. „Ruší kroužky, které děti navštěvovaly, hlavně ty sportovní, například florbal,“ přidává svou zkušenost rodič Vladimír Michal.

Podle předsedy školské rady Miroslava Hojného chce kvůli řediteli Netušilovi odejít až dvacet zaměstnanců, výpověď už podal i učitel Libor Drašnar. „Atmosféra na naší škole se dá doslova krájet,“ tvrdí Drašar.  

Vedení města na setkání rodičů a dětí pozvalo i ředitele školy Františka Netušila, ten ale nepřišel. Už dříve ale řekl, že ze školy, kterou vede od února, neodejde. Své chování považuje za korektní. „Učitelé nepracovali tak, jak by měli. Já jenom chci, aby pracovali podle náplně třídního učitele, podle náplně všech profesí,“ hájí se ředitel Netušil.  

Vedení města říká, že ředitele bez zákonného důvodu odvolat nemůže, a proto pozvalo školskou inspekci, aby vztahy prověřila. V krajním případě školu sloučí s jinou. „Stížností na pana ředitele je hodně, máme je založeny a předložíme je školské inspekci,“ uvádí místostarosta Nového Města nad Metují Petr Hable.  

Radnice rodičům slíbila, že problém vyřeší do konce roku.