Hradecké občany obtěžuje hluk z nezkolaudovaného nadjezdu

Hradec Králové - V Hradci Králové se již téměř 30 let jezdí po nezkolaudovaném nadjezdu. V roce 1978 odmítl stavební úřad jeho kolaudaci kvůli nadměrné hlučnosti a přílišným exhalacím. Radnice proto měla nájemníky z blízkých domů přestěhovat jinam. To neudělala. Přesto je nadjezd celou dobu v provozu.

Okna bytů dělí od silničního nadjezdu v hradecké Okružní ulici jen několik metrů. Obyvatelé okolních domů si stěžují na otřesné životní podmínky v této lokalitě. Podle Jaroslava Kotta z občanského sdružení Světlo pro Hradec je navíc nadjezd velmi frekventovaný, denně po něm projede až 40 tisíc vozidel.

Miluše Votroubková z Ředitelství silnic a dálnic v Hradci Králové tvrdí, že ředitelství se problematikou zabývá a plánuje na nadjezdu vybudovat oboustrannou protihlukovou stěnu. V současnosti jí stojí část a u zbytku se pracuje na projektové dokumentaci. Podle mluvčí Krajské hygienické stanice Hany Andresové dojde k dokončení celé bariéry do 31. prosince 2008.

Objevují se však další problémy. Jaroslav Kott se domnívá, že odrazy světel na protihlukové stěně nebezpečně oslňují řidiče projíždějících automobilů. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková stěnu obhajuje: „Dle našeho názoru k ohrožení řidičů při dodržení předepsané rychlosti nedochází.”