Pražští revizoři budou kontrolovat i v nočních spojích

Praha - Noční tramvaje v Praze od úterní noci doprovázejí revizoři společně se strážníky městské policie. Magistrát hlavního města vytáhl do boje s bezdomovci a černými pasažéry. Hlavně teď v zimě narůstá počet stížností od cestujících na zápach a nepořádek.

Noční tramvaje bezdomovci hromadně využívají k přespávání. Někteří jsou i agresivní, o čemž vědí své i řidiči tramvají. Cestující si zase stěžují na špínu a zápach.

Na bezpečí a pořádek v tramvajích ale začalo nově dohlížet 30 strážníků městské policie. Mají na starosti celkem 9 linek. „Co se týče jejich nasazení v těchto linkách, není to pochopitelně na úkor normálního výkonu služby. Je to o změně priorit,” uklidňuje občany náměstek primátora Rudolf Blažek.

Strážníci můžou z tramvaje vykázat i ty bezdomovce nebo opilce, kteří mají platnou jízdenku. „Když budí veřejný pohoršení, za což já hom mohu pokutovat, vytáhnu si ho ven a z tramvaje ho dostanu,” vysvětluje svoje pravomoci jeden ze strážníků Václav Huleš.

V noci jezdí načerno zhruba třikrát víc cestujících než přes den. Dopravní podnik tak ročně na tomto jízdném tratí asi 12 milionů korun. Revizoři se nočním spojům dosud většinou vyhýbali. Teď je všechno jinak, za zády strážníků bude každou noc v terénu 15 kontrolorů.

Skupiny strážníků a revizorů zatím budou působit hlavně v centru města. Od července chce městská policie hlídky ještě posílit o dalších 20 strážníků. Kromě nočních tramvají pak budou pravidelně doprovázet i autobusové spoje.