V Ostravě závodili psi všech plemen

Ostrava - Skok přes překážku, plazení tunelem, slalom – tyto a jiné atletické disciplíny dnes předváděli psi všech velikostí a plemen na Acana poháru agility v Ostravě. Šestého ročníku se zúčastnilo 115 soutěžních dvojic ve složení pes a jeho pán z České republiky, Slovenska a Polska.

Mezi závodícími psy se dnes objevila i čiperná fenka Rupione Baby, která je současnou mistryní světa v této disciplíně v kategorii malých psů. V září společně se svou čtrnáctiletou majitelkou zabodovaly ve švýcarské Basileji. Jak zní recept na úspěch? „Důležitá je souhra mezi psem a psovodem. Aby ten pes měl z toho radost a ten psovod taky,” vysvětluje majitelka šampiónky Adéla Králová hlavní princip této aktivity.

O tom, že tento prostý návod funguje, svědčí i přítomnost dalších šampiónů. Jedním z nich je i nalezenec Sam, který patří do rodiny takzvaných pouličních směsí. To poukazuje na skutečnost, že této soutěže se může zúčastnit opravdu každý pes bez ohledu na plemeno.

Neobvyklému psímu sportu s názvem agility se u nás věnují stovky lidí a psů. Závod přes překážky připomíná parkur. Cílem je zvládnout trať co nejrychleji a s co nejmenším počtem chyb. Někteří chlupatí závodníci ještě mají co dohánět. Někteří mají například problémy s tzv. houpačkou.

Ohlušující štěkot, který se pavilonem Výstaviště během výstavy rozléhal, jen dokládá, že pejsci všech druhů si závodění o Ostravský pohár agility opravdu užívali. „Je to opravdu hra člověka se psem, ty psy to neskutečně baví,” dodává předseda oblastního sdružení agility VOSA Ostrava Pavel Režný. Měřítkem radosti psů je pro něj neustávající štěkot.

Pokud vás anebo vašeho psa agility zaujalo, tak vězte, že věnovat se mu může opravdu každý. Buď u sebe doma na zahradě, anebo v některém z třiceti klubů po celé České republice.