Ústecký dům kultury má toalety za 12 milionů

Ústí nad Labem - Neskutečné, nehorázné - tak hodnotí opozice na ústecké radnici rekonstrukci toalet v domě kultury. Radnice za ní zaplatila dvanáct milionů korun. Podle opozice město nakupovalo předražené vybavení a její pochybnosti nerozptýlil ani znalecký posudek, který si magistrát nechal zpracovat. Ten sice tvrdí, že zakázka nebyla předražená, teď ale znalec připustil, že mohla být levnější.

Zrcadlo šest a půl tisíce, štětka na čištění toalet dva a půl tisíce nebo odpadkový koš za 17 tisíc korun. Tolik platila ústecká radnice za nové vybavení toalet v domě kultury. Celkový účet za rekonstrukci se vyšplhal na 12 milionů, ale původně měl být poloviční. A opozice tvrdí, že zakázka byla zbytečně předražená. „To jsou neskutečné věci, které se tam objevují,“ kroutí hlavou zastupitel Jaroslav Kubín z KSČM. „V době, kdy se o tom jednalo, jsme chtěli, aby dům kultury vypadal dobře,“ hájí postoj radnice bývalý ústecký náměstek primátora Tomáš Jelínek.  

Pochybnosti opozice nerozptýlil ani znalecký posudek. Znalec totiž pracoval s daty z dokumentace, skutečné ceny byly často jiné. Třeba za vodovodní baterie účtoval v posudku 5 600 korun, ve skutečnosti město stály skoro trojnásobek. Navíc magistrát neměl problém zaplatit za 19 a půl kusu baterie. „My jsme prováděli ocenění té dodávky v podstatě našimi postupy, mě fakturace v tomto okamžiku vůbec nezajímá,“ říká znalec Ivo Šimůnek. „Ty ceny, které jsou, jsou vždycky vysoutěženy v regulérním výběrovém řízení. Výsledná cena byla nejnižší z cenové nabídky,“ vysvětluje náměstek primátora Jan Řeřicha.

Město nechalo v domě kultury položit například i mrazuvzdornou dlažbu. Pisoáry, které stály pět tisíc, se dají pořídit o polovinu levněji. A radnice i znalec teď připouštějí, že rekonstrukce mohla být levnější. „Jistě, mohla, ale to je věc smluvní,“ dodává k výši ceny znalec Šimůnek. Možnost dosažení celkové nižší ceny připouští i náměstek Jan Řeřicha.    

Sporných zakázek je ale podle opozice ve městě mnohem víc. Například rekonstrukce takzvaného primátorského křídla ústeckého magistrátu. Také její cena vzrostla na víc než dvojnásobek a stála přes 7 milionů korun.