Dobrovolníci na Ústecku byli odměněni Křesadlem

Ústí nad Labem - Dobrovolnické centrum v Ústí nad Labem ocenilo cenou Křesadlo šest lidí, kteří pomáhají potřebným. Josef Lacko bydlí ve světoznámé Matiční ulici v Ústí nad Labem. Už devět let se snaží starat o to, aby desítky zdejších dětí netrávily celé dny na ulici. Proto pro ně založil sbor Romská 14 a další kroužky.

Začátky podle Jozefa Lacka nebyly jednoduché. „Když jsem viděl, jak jsou děti venku, co dělají, tak jsem si myslel, že s nimi někdo musí něco dělat,” vzpomíná na své rozhodnutí. S dětmi zpívá, tančí, maluje nebo dělá keramiku. Společně s dětmi jezdí po celé republice, nedávno sbor zpíval i ve Francii.

Dobrovolnické centrum letos ocenilo šest dobrovolníků z celého Ústeckého kraje, většina pomáhá nemocným, seniorům nebo postiženým. Ocenění může podle organizátorů získat každý. „Ať už je to inženýr, člověk ve vysokém věku, každý může pomoci někomu potřebnému,” vybízí ředitelka Dobrovolnického centra Lenka Černá

Křesadlo letos získala i Eva Vrkoslavová, která pomáhá onkologickým pacientům. O dobrovolnictví se začala zajímat poté, co sama rakovinu překonala. „Když budou nemocní bojovat a když budou věřit, tak to dopadne podstatně lépe.” Jak říkají organizátoři, ocenění může příští rok získat kdokoliv. Dobrovolníků totiž není stále dost.