Projekt Campus Univerzity J.E. Purkyně se současné vládě nelíbí

Ústí nad Labem - Vláda chce znovu přezkoumat projekt studentského městečka v Ústí nad Labem. Campus, ve kterém by se mělo vzdělávat a žít deset a půl tisíce studentů, měl být hotový v roce 2011. Kabinetu se ale projekt moc nezamlouvá.

Rektorát v paneláku, jedna z fakult ve staré škole, další ve školce. Celá univerzita na šestnácti místech. Nápad s přeměnou staré nemocnice na studentské městečko bývalá vláda uvítala. Noví ministři mají ale výhrady. „Nelíbí se jim ta forma, kdy vlastně soukromá firma postaví capmus a stát ho bude třicet pět let platit té soukromé firmě,” říká hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc. Podle rektora Univerzity J.E. Purkyně Jana Havla tím cesta PPP končí. PPP je systém, kdy soukromý investor projektuje, postaví a pak postavené provozuje. Současná vláda ale takhle stavět nechce. Stát by totiž za campus v ceně tří miliard nakonec zaplatil o dvě miliardy víc.

„Podle mě bude jediná změna ve financování,”říká rektor. Ale Ondřej Gabriel z tiskového odboru Ministerstva školství tvrdí, že mluvit o financování projektu je předčasné: „V tuto chvíli se skutečně jedná o to, jestli campus bude, nebo nebude. Způsob financování se bude řešit později.”

Ústečtí politici tvrdí, že campus vzniknout musí. Kraj má totiž nejméně vysokoškoláků v republice a nejnižší úroveň vzdělanosti. Jak tvrdí hejtman Ústeckého kraje - campus bude i kdyby se měl stavět budovu po budově.