Ústřední vojenská nemocnice je již sedmdesátiletá

Praha - Dámou v nejlepších letech lze nazvat Ústřední vojenskou nemocnici v Praze, která si v těchto dnech připomíná sedmdesáté výročí svého založení. Její bohatou historii zachycuje výstava, která bude v areálu k vidění do konce roku. Návštěvníci si na ní mohou prohlédnout fotografie z roku 1938 nebo dnes už historické lékařské nástroje, se kterými se kdysi operovalo.

Lidé mohou také prohlédnout například cévkovací cystoskop z 50. let nebo vzkaz v pamětní knize od Jana Wericha z roku 1963. Největším problémem pro kurátora výstavy ale bylo sehnat historické fotografie. V nemocničním archivu jich totiž byla jen hrstka. „My jsme měli štěstí, že jeden sběratel nám čtrnáct dní před začátkem výstavy zapůjčil fotografie z období 2. světové války, které pořídila zdravotní sestra, která tu pracovala,“ uvádí kurátor výstavy Zdeněk Polčák.  

Po válce nastal velký rozvoj medicínských oborů a v Ústřední vojenské nemocnici byla v roce 1959 založena neurochirurgická klinika - první v Československu i v Evropě. „Nebyly tu povlaky ani personál. Když jsme přišli, tak na chirurgii byly dvě ošetřovatelky. Ostatní byli lapiduši, takže to byl vojenský špitál, jak ho znáte ze Švejka,“ vzpomíná na nelehké začátky neurochirurgické kliniky zástupce primáře v letech 1958-78 Vladimír Beneš. „Navázali jsme na tradici a dnes se můžeme pochlubit tím, že máme první multifunkční neurochirurgický sál s navigací, který je na světě ojedinělý,“ představil pýchu kliniky ředitel Ústřední vojenské nemocnice Štefan Brunclík.  

V roce 2004 obdržela Ústřední vojenská nemocnice mezinárodní známku kvality. Stala se tak první nemocnicí ve střední a východní Evropě, které se podařilo tento prestižní certifikát o mezinárodní akreditaci získat.