Památkáři a pořadatelé hledají kompromisy pro festival Smetanova Litomyšl

Litomyšl - Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl se tradičně odehraje na druhém nádvoří litomyšlského zámku. Pořadatelé prestižní akce spolu s památkáři hledají kompromisy, jak památku zapsanou na seznam Unesco oživit, ale zároveň ji nepoškodit. Právě památkáři před rokem poukazovali na to, že přípravy festivalu zámeckému areálu neprospívají.

Smetanova Litomyšl je nejvýznamnější kulturní akcí regionu, a proto jí musíme zachovat v tradičním prostředí, říkají organizátoři i vedení Pardubického kraje. Památkářům se ale nelíbilo, že přípravy festivalu omezují provoz na zámku. Akci zachránila až tvrdá vyjednávání.

„Samozřejmě, že jsme požadovali, aby u stavění a zejména bourání té konstrukce byli odborníci, kteří budou permanentně dohlížet, aby se nestalo to co minule, kdy nám byly devastovány arkády,” uvedla ředitelka Památkového ústavu v Pardubicích Iva Lánská. „Festival celou svoji existenci se snaží dodržovat určitá opatření, koná se na zámku už 60 let, a pokud vím, nikdy k žádnému poškození nedošlo,” oponuje ale ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Jan Pikna.

Také sami pořadatelé chtějí letos důsledně dohlížet na práce v zámeckém areálu. Jedinou spornou věcí zůstává únikový východ, o kterém s památkáři budou vyjednávat. Na hlavní scéně se letos odehraje 11 pořadů. Prestižní festival podporuje kromě sponzorů, města a kraje i ministerstvo kultury. „I přes některé disharmonické tóny, které občas zaznívají, to může být dobrou ukázkou toho, že národní kulturní památky, památky Unesco by měly mít svou náplň, měly by žít,” řekl náměstek ministra kultury Jaromír Talíř.

Pořadatelé festivalu uzavřeli s památkáři i další dohodu. Z každé prodané vstupenky na druhé zámecké nádvoří přispějí desetikorunou na údržbu a opravu místních památek.