Vysoké Mýto: Administrativní chyba prodraží stavbu fermentační stanice

Ústí nad Orlicí - Stavba nové fermentační stanice ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku se zřejmě výrazně prodraží. Kvůli drobné formální chybě muselo město z výběrového řízení vyřadit firmu, která nabídla nejnižší cenu. Vypsání nové soutěže si už Vysoké Mýto nemůže dovolit. Pokud nesplní termíny výstavby, přijde o významné dotace od státu a Evropské unie.

Zákon o veřejných zakázkách přivedl radní ve Vysokém Mýtě do svízelné situace. Z výběrového řízení na stavbu fermentační stanice museli vyloučit společnost s nejvýhodnější nabídkou. V dokumentech neuvedla stručné prohlášení. „Jednalo se o větu, že firma nemá žádné závazky vůči státu na sociálním zabezpečení,” vysvětluje starosta města Martin Krejza.

Nesrovnalosti v dokumentech donutily Vysoké Mýto vybrat jiné sdružení firem, a to s mnohem vyšší cenovou nabídkou. Ohrožena by byla slíbená dotace z Evropské unie. „Podmínkou je zahájit akci v květnu letošního roku,” dodává Oldřich Pavelka z odboru územního plánování a regionálního rozvoje.

S vítěznou firmou chce město o konečné ceně ještě vyjednávat. Rozdíl ale zřejmě nakonec stejně zaplatí ze svého rozpočtu. „Tady ta jedna věta vlastně stojí deset milionů korun a naprosto nechápu proč nemůže být v zákoně šance tu firmu oslovit a vyzvat ji k doplnění té chybějící náležitosti,” stěžuje si na nepružnost zákona starosta.

Vysokomýtská fermentační stanice bude likvidovat biologický odpad, který se přemění na teplo a elektrickou energii. Speciální sběrné nádoby dostanou všechny domácnosti.

Nová fermentační stanice by měla začít vyrábět energii ještě koncem letošního roku. Vysokomýtská radnice už také vybrala firmu, která bude svoz odpadu zajišťovat.