Kuriozní krádež: lapka si odnesl polovinu tanku

Písecko - Policie šetří kuriozní případ. Zloděj ukradl z bývalého vojenského prostoru Oldřichov na Písecku polovinu starého tanku. Armáda už dřív vozidlo vyřadila. Nefunkční tank potom získal soukromník, který o něj teď přišel. Nálezci chce dát desetitisícovou odměnu.

Část legendárního tanku T 34 v Oldřichově na Písecku dříve využívali vojáci jako cíl při výcviku. Po odchodu armády sedmitunový podvozek získal soukromý majitel. „To vozidlo tu zůstalo s naším souhlasem jako atrakce pro místní mládež, která tenhle prostor využívá,” říká jeden z majitelů Martin Žák.

Před třemi týdny majitel zjistil, že místo, kde podvozek stál, je prázdné. Krádež okamžitě ohlásil policistům. Ti ale zatím zloděje nevypátrali. Kontaktovali sběrny v kraji a sledují, zda někdo rozřezanou část bojového vozidla nebude chtít prodat. Oslovení pracovníci sběren v hromadě přiváženého šrotu kusy tanku dosud nenašli. To potvrzuje i ředitel Sběrných surovin Jiří Postl: „Naši firmu v tomto směru ani nikdo nekontaktoval.”

Bývalý vojenský prostor leží vedle Písku. Představitelé města nemohou uvěřit tomu, že někdo ukradl kus tanku. „Je to určitě kuriozita, protože ne každý občan doma skladuje půlky nebo rovnou celé tanky,” usmívá se místostarosta Písku Vojtěch Bubník.

Armáda podle mluvčího Andreje Čírtka tyto tanky vyřadila. Dnes má ve vlastnictví jen několik kusů, které stojí ve vojenském historickém muzeu. Tady je vojáci pečlivě hlídají. „V žádném případě nám nikdo nemůže bez povšimnutí odcizit těžkou techniku.”

Majitel chce spodní část tanku získat zpět. Dnes se rozhodl, že poctivému nálezci vyplatí odměnu. Pokud majitelé pozemku získají tank zpátky, pravděpodobně ho vrátí na jeho místo u Oldřichova.