Svátek oskeruší v Tvarožné Lhotě

Hodonín - V Tvarožné Lhotě na Hodonínsku dnes slavili Svátek oskeruší. Že nevíte, co oskeruše je? Jde o starý, dnes už téměř zapomenutý ovocný strom, jehož plody jsou výborné na kompoty, povidla, marmelády nebo pálenky. Nejvíce oskeruší roste na Slovácku a tamní lidé si toho také patřičně váží.

Oskeruše je největší druh jeřábu a běžně se dožívá tří set let. Nejstarší písemná zpráva o oskeruši pochází z 16. století. Dnes jich u nás roste poskrovnu. Výjimkou je region Slovácka. „Mohutných stromů máme tak padesátku, dokonce největší ovocný strom v Evropě roste právě tady,” uvedl organizátor Svátku oskeruší Vít Hrdoušek. „Je to velice zajímavé ovoce, nejvíce hodnotím stránku léčitelskou, zejména na žaludeční orgány,” řekl jeden z návštěvníků akce Vlastimil Němeček.

Na oskeruše jsou na Slovácku tak pyšní, že letos už po šesté oslavují v Tvarožné Lhotě Svátek oskeruší. Nechyběly na něm ochutnávky kompotů, povidel, devadesáti dvou vzorků pálenek z oskeruší a jiných dobrot. Anděla Mašláňová, která se přijela na slavnosti podívat, si chuť oskeruše pamatuje už z mládí: „Když jsem byla dítě, tak to u nás rostlo a my to sbírali.”

Dnes tyto vzácné stromy rostou na zahradách minimálně. Občanské sdružení Inex pracuje na tom, aby se oskeruše dostávaly do povědomí veřejnosti a postupně je vysazují na nejrůznějších místech. Kdo by chtěl tento vzácný strom pěstovat doma, v Tvarožné Lhotě ochotně poradí i sazenici oskeruše prodají.