V Náměšti nad Oslavou mají opět armádu

Náměšť nad Oslavou - Vojáci a s nimi i letadla se po čtyřech letech opět vrátili do Náměšti nad Oslavou. Původně měli zůstat v Přerově, kde pobývali po dobu modernizace letiště, to se ale místním v Náměšti nelíbilo, s vojáky odešlo totiž i zaměstnání pro tisíc lidí. Vláda svůj záměr nakonec přehodnotila a vojáky do Náměště vrátila. A místní si stěžují opět.

Slavnostním nástup všech vojáků proběhlo oficiální zahájení smíšeného letového provozu - tedy vrtulníků MI 24 a letounů L39. Zástupce velitele Vzdušných sil AČR Hynek Blaško uvedl, že zdejší základna je jedna ze dvou nejmodernějších, které Armáda ČR má. To že se vojáci opět po několika letech do Náměště vrátili, rozdělilo obyvatele okolních obcí na dvě části. Jedni jsou rádi, druzí si stěžují. Především na nadměrný hluk.

Starosta Hartvíkovic Otto Tručka (nez) poznamenal, že po dobu opravy hluk z letiště poněkud utichl, ale nyní obyvatele opět ruší a podle starosty Sedlce Pavla Petráka není hluk nijak kompenzován. Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil (ODS) však zastává názor, že letecká základna je zdrojem pracovních míst a obživy pro spoustu obyvatel, s ním souhlasí starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka (nez): „Bylo by daleko hůř, kdyby nebyla práce pro tisíc lidí, kteří zde budou zaměstnaní.“

Vojáci přiznávají, že provoz vrtulníků je hlučnější. Slibují, že letové akce budou děleny a tím se hlučnost sníží. Velitel vojenské základny v Náměšti Libor Štefánik dodal, že vojáci musí plnit úkoly a připravovat se budoucí úkoly a výcvik je tedy nutný.

Starostové Hartvíkovic a Sedlce chtějí ale kontaktovat hygienu, aby na letišti provedla kontrolu. Podle nich není letiště schváleno pro provoz vrtulníků.