O těžbu uranu na Žďársku mají zájem zahraniční investoři

Žďár nad Sázavou - Jediný uranový důl ve střední a západní Evropě - v Dolní Rožínce na Žďársku - jen tak neskončí. Podle dosud platného usnesení vlády by měla těžba uranu sice letos skončit, už teď je ale skoro jisté, že se bude těžit dál. O české uranové doly mají zájem zahraniční společnosti.

Těžba uranu ve světě nestačí poptávce jaderných elektráren. Cena paliva proto stoupá a také české uranové rudě proto svitla další naděje. Horníci v Dolní Rožínce se zatím o práci bát nemusejí. V roce 2008 jsme měli důl zavírat, ale stav zásob je takový, že budeme těžit minimálně do roku 2010, raduje se ředitel dolu Rožná Břetislav Sedláček. Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský k tomu říká: „V současné době je těžba uranu rentabilní i pro státní podnik DIAMO, který provozuje důl v Rožné.“

Dolu na Vysočině nahrává také evropská výjimečnost. Začínají se o něj zajímat investoři ze Spojených států a z Austrálie. „V ČR ani v Evropě žádný takový důl není, jsme poslední důl," tvrdí ředitel dolu Sedláček. Zájem zahraničních investorů investovat do dalšího průzkumu ložiska potvrzuje i výrobní ředitel dolu Rožná Bedřich Michálek.

O tom, jestli se důl bude privatizovat, nebo nebude, může na základě stanoviska ministerstva průmyslu a obchodu rozhodnout jedině vláda, upozorňuje mluvčí Bartovský.

Zahraniční investoři projevili zájem také o lokalitu Brzkova na Jihlavsku, kde se v 80. letech prováděl průzkum vydatnosti ložiska. Průzkumnou štolu ale před dvěma lety zavezli a teď na místě vysadili nový les. "Jsou tam nějaké zásoby, ovšem těžit je bylo tehdy neekonomické,” vzpomíná ředitel dolu Sedláček.

Pokud by se i u Brzkova na Jihlavsku přece jenom měl začít těžit uran, musel by zájemce nejdřív přesvědčit místní obyvatele, že těžba nenaruší okolní krajinu a lidé nebudou ohroženi radioaktivitou.