Nový územní plán Prahy vystrašil akademiky

Praha - V novém územním plánu Prahy prohrává zeleň s komerčními pozemky. K tomuto názoru došla Komise životního prostředí Akademie věd. Tyto změny v územním plánu prý mohou výrazně zhoršit zdravotní stav obyvatel v metropoli. Komise proto vybízí pražský magistrát, aby znovu důkladně zvážil, kde stavět.

Parky, chráněná území a lesy - právě v jejich blízkosti se parcely na domy vyplatí developerům nejvíc. A právě o tyhle pozemky se svede velký boj při schvalování nového územního plánu pro hlavní město. Podle akademiků by právě likvidace zelených plácků mohla zhoršit zdraví Pražanů. „Máme obavu, že dojde ke zhoršení kvality životního prostředí, což se projeví zvyšováním nemocnosti u dětí, zejména zvyšováním bronchitid nebo astmatu,“ obává se předseda Komise životního prostředí AV ČR Radim J. Šrám.  

Akademici varují, že zástavba zelených ploch povede také k vyšší  úmrtnosti starších lidí a k častějším onemocněním srdce. Magistrát se ale brání, zeleně ve městě je a bude dost. „Aktivní zeleně, jako jsou lesy a parky, přibývá, ale zemědělská půda skutečně ubývá,“ přiznává pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek. „I po změnách územního plánu jsme určili pro zástavbu zhruba 150 hektarů půdy nebo zeleně, nicméně těmito změnami přibylo 400 hektarů zeleně,“ hájí magistrát radní pro oblast územního rozvoje Martin Langmajer.

Akademikům ale toto vysvětlení nestačí. Chtějí vidět na papíře všechny změny v územním plánu. Podle nich může být ve finále všechno jinak. Největší obavy má Komise životního prostředí Akademie věd ČR ze zastavění oblasti Vidoule a Dívčích Hradů. Radní slibují - Dívčí Hrady zůstanou, Vidoule je zatím v jednání. Podobných ploch je ale v Praze hodně a nálepka zeleně nebo parku v územních plánech developery většinou neodradí. „Předpokládají, že se jim podaří pozemky přeměnit při změnách územního plánu na zastavitelné,“ tvrdí pražská zastupitelka za Stranu zelených Zuzana Drhová. Podle ní právě s tímto úmyslem firmy nakoupily pozemky například v Prokopském údolí nebo na Kavčích horách.