Ve Vlčnově byl představen nový král Slovácka

Jižní Morava - Slovácko už má svého krále, ústřední postavou letošní Jízdy králů ve Vlčnově bude 13letý Radim Podškubka. Poprvé se oficiálně představil na tradičním krojovaném plese. Podle dostupných archiválií je to už 198. král v historii. Přesné číslo to ale nejspíš není, zvyk už totiž přetrvává několik staletí.

Rituály se nemění, nového krále musí od prvního okamžiku doprovázet o šest let starší chlapci coby jeho ochránci. Triumfální příchod už 13letý Radim znovu nezažije, vybraný chlapec může být králem pouze jednou.

„Jak tady stály v tom kruhu a kolem něho děvčice, tak sem viděl, že nemohl ani polknút,” popisuje tatínek krále Ladislav Podškubka. Radim je podle svých slov na sebe pyšný, že byl vybrán za letošního krále.

Původ jízdy králů je spojován s přijímáním chlapců mezi bojovníky, konkrétnější pramen je pak datován do 15. století k útěku uherského krále Matyáše Korvína v ženském přestrojení před českým rivalem Jiřím z Poděbrad. Současná podoba zvyku je pod drobnohledem, UNESCO zvažuje jeho zápis mezi světové fenomény. „Budou posuzovat, jestli je fenomén Jízdy králů vhodný pro tu nominaci a jestli tu nominaci udělí, nebo nikoli. Ne každá věc, která je podaná, je automaticky schválena,” vysvětluje starosta Vlčnova Jan Pijáček.

„Tady jsme všichni v kroji, což je povinnost, ale každý v tom chodí rád. Pro mě je kroj skoro nadpřirozená věc,” říká člen královské družiny Dušan Vráblík. Na Slovácku bude letos Jízda králu jenom ve Vlčnově, v Kunovicích a Hluku zažijí tuto slavnost nejdříve v roce 2008.