Liberecká nemocnice bude mít heliport

Liberec - Liberecká nemocnice musí nechat postavit heliport přímo v areálu nemocnice. Bez přistávací plochy pro vrtulník by totiž Traumacentrum nesplňovalo podmínky ministerstva zdravotnictví a nemocnice by o tento statut mohla přijít.

Doporučení ministerstva zdravotnictví pro libereckou nemocnici zní: Urychleně vybudujte heliport přímo v areálu nemocnice. Na vybudování přistávací plochy pro vrtulníky totiž přímo závisí budoucnost Traumacentra, bez heliportu by totiž nemocnice tento statut už nesměla používat. Hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS) uvedl, že pro Krajskou nemocnici Liberec je důležité, aby jí zůstal statut Traumacentra zachovaný a bylo možno čerpat i dotace na přístrojovou techniku. To tady chtějí zachovat pro ty, kteří se na území Libereckého kraje zraní a proto je potřeba heliport vybudovat.

Zatím vrtulník záchranné služby dosedá na liberecké letiště, které je asi 5 kilometrů od nemocnice. Díky heliportu se tak zrychlí transport raněných na operační sály. Primář libereckého Traumacentra Richard Lukáš doplnil, že v okamžiku, kdy vrtulník není schopen přistát v nemocnici a pacient se ještě, než se do nemocnice opravdu dostane, musí přeložit do sanity: „Je to jistě velmi nepraktické, prodlužuje a znesnadňuje to přijetí pacientů do nemocnice.“ Lékařský náměstek nemocnice Martin Zítek dodal, že čas rozhoduje často o přežití a v současné době je nutné pacienty překládat a tím se samozřejmě poněkud komplikují podmínky ošetření.

Ve hře je několik variant, kde přistávací plochu postavit, nejvíc se ale mluví o střeše chirurgického pavilonu. Heliport by sice musel stát na vlastní konstrukci a stál by 50 milionů Kč, výtahem ze střechy by se ale pacienti dostali na operační sály nejrychleji. Hejtman Skokan k tomu podotkl: „Varianta H je technicky nejnáročnější, ale z hlediska budoucího provozu je nepraktičtější.“

Heliport se začne stavět nejpozději v září příštího roku, fungovat by měl od června 2 010.