Orient Express v Praze

Praha - Nejznámější vlak světa přijel na Smíchovské nádraží z Benátek. Symbol luxusu, jehož vozy jsou původní - z 20. let minulého století - a o pohodlí jejich "hostů" (ne pasažérů) se stará 40 členů posádky, zamířil z české metropole do Paříže. Prahu opět navštíví příští rok v květnu.

„Je to mytický vlak z konce 20. let, o kterém se říkalo, že je králem vlaků a vlakem králů,“ říká manažer vlaku Orient Express 1 Miguel de Lacerda. „Hlavním lákadlem je především nezaměnitelná krása vlaku. V barovém vozu například hraje pianista. K večeři se někdy cestující převléknou do dobových kostýmů 20. a 30. let, což bývá zlatý hřeb cesty Orient Expressem,“ vysvětluje oblibu vlaku zástupkyně v ČR, Kateřina Šrubařová.

Přes den je atmosféra ve vlaku uvolněná, večer však obléknou muži smokingy a dámy večerní toalety. Pije se šampaňské a večeří francouzské speciality. Cena z Prahy do Paříže přijde asi na 40 tisíc korun, týdenní cesta z Paříže do Istanbulu se blíží čtvrt milionu.

První cesta luxusního vlaku vedla v roce 1883 z Paříže do rumunského Giurgeva. V roce 1921 jel poprvé až do Istanbulu. Od té doby se definitivně vžil název Orient Express. „Tradiční cesta Paříž - Istanbul probíhá jen jednou ročně a je omezena pro 100 osob. Vždy je vyprodána rok dopředu,“ říká Šrubařová.