Celníci našli ve Strážném padělky za 120 milionů Kč

Strážný (Prachaticko) - Rozsáhlá razie na tržnicích ve Strážném při hranicích s Německem odhalila desítky tisíc kusů padělků textilu, CD s hudbou i filmových DVD a dalšího zboží odhadem za 100 až 120 milionů korun. Do ojedinělé akce na jihu Čech se zapojilo přes 100 celníků, kteří bleskově tržnice uzavřeli a nevpustili dovnitř žádné nakupující. Několik hlídek navíc od dnešního dne střeží hlavně večer a přes noc příjezdové cesty, aby trhovci nenaváželi do stánků nové zboží. Jak dlouho dozor potrvá, celníci tají.

„Na místě je osm celníků, přes noc rozmístíme dvě až tři dvoučlenné hlídky,“ podotkl mluvčí českobudějovického celního ředitelství Vladimír Pešek. Povolení ke kontrole stánků a přilehlých prostor dostala celní správa od státního zástupce. „Celková škoda je zatím jen hrubý odhad. Přesnější čísla budeme znát až po dopočtení v dalších dnech,“ dodal mluvčí.

Jihočeští celníci už zabavili padělky za téměř 140 milionů korun

Celníci zatím zabavili zhruba 1 500 pytlů padělků, které v několika dodávkách odvezli do skladu. Našli i stovky kartonů cigaret, které byly buď nekolkované, nebo měly ruské a ukrajinské kolky. Některé balíčky trhovci dokonce přelepili nakopírovanými českými kolky. Nepřetržitá kontrola není ve Strážném nic nového. Poprvé ji tamní trhovci zažili loni začátkem prosince.

V sobotu zabavili strakoničtí celníci na tržnici Kravín ve Strážném padělané zboží za téměř tři miliony korun. Další napodobeniny za bezmála půl milionu korun odvezli celníci i z tržnice ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Z tržnic letos jihočeští celníci odvezli padělky za téměř 140 milionů korun. S nedělní akcí se suma vyšplhá přes čtvrt miliardy korun.