O budoucnosti Jižního města v Plzni ještě není rozhodnuto

Plzeň - Velký projekt Jižního města v Plzni radnice zastavila, přesto se od firem a podnikatelů ozývají hlasy po jeho dokončení. Město považuje celý projekt za příliš drahý a neekonomický. Jen infrastruktura by stála více než 1,5 miliardy korun. Podniky přesto chtějí změnit územní plán, aby se mohlo začít stavět.

Měl to být velkolepý projekt a výkladní skříň Plzně. Z polí na jihu mělo vzniknout Jižní město s bydlením pro deset tisíc lidí, s obchody, školami, sportovišti a podnikatelskými zónami na okrajích. Radnice po osmi letech příprav zjistila, že nic takového vlastně nepotřebuje. Jak sdělil primátor Plzně Pavel Rödl, je to prý zbytečné.

Jenže rozjetý vlak nejde tak snadno zastavit. Firmy už se na strategické plochy těsně u dálnice těšily, a proto teď žádají o změnu územního plánu, aby mohly postavit svoje haly. Firma CTP Invest by si u dálnice přála obří logistické centrum. „Připravovaný projekt vede k výstavbě dalších výrobních závodů, zejména montážního typu, s čímž jsou spojena určitá sociální a bezpečnostní rizika,“ vyjádřil se náměstek plzeňského primátora Vladimír Duchek.

Jižní město má ale ještě jeden háček, a tím je oblast Výslunní. Nikdo přesně neví, kam ji vlastně zařadit. Je sice rekreační, ale dobrá polovina pozemků už slouží k trvalému bydlení. Teď stojí v cestě napojení Jižního města na současnou městskou infrastrukturu. Náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík (KDU-ČSL) potvrdil, že dochází ke střetu zájmů dvou skupin.