Obyvatele Kolína sužuje prach z elektrárny

Kolín - Obyvatelé Kolína, kteří bydlí v blízkosti kolínské elektrárny, si stěžují na velkou prašnost z nedaleké uhelné skládky. Inspekce životního prostředí ji proto nařídila zakrýt. Vedení elektrárny ale místo toho postavilo jen pětimetrovou zeď. Za to může dostat až dva miliony korun pokuty.

Zničené fasády, okenní rámy, souvislá a trvalá vrstva černého popílku na ulicích i balkonech, to vše sužuje život lidem, kteří mají za souseda kolínskou elektrárnu. Již několik let si stěžují na hluk, prach a zápach, které musí snášet. Přes veškeré snahy je však jejich boj zatím neúspěšný. „Nedají se tady vůbec otevřít okna. Když jim hoří skládka, tak se tady dusíme, jsme permanentně přiotrávení, to je hrozné,“ stěžuje si obyvatel Kolína Václav Pavlů.

Inspekce životního prostředí o problému ví. Proto elektrárně nařídila, aby uhelnou skládku do konce roku 2007 zakryla. „Začali jsme stavět gabionovou zeď, která má být vysoká osm metrů. Nicméně ti obyvatelé, kteří se v tuto chvíli proti skládce odvolávají, stavbu té zdi zabrzdili,“ uvádí náměstek generálního ředitele Elektrárny Kolín Jaroslav Rezek. „Když bude vítr foukat směrem k nám, tak osmimetrová zeď, i když tam chtěli udělat nějaké zkrápění, nemá smysl,“ zpochybňuje opatření elektrárny Václav Pavlů.

Tím, že lidé začali proti zdi protestovat, bylo přerušeno stavební řízení. Elektrárna tak nemohla gabionovou zástěnu, o které si myslela, že problémy s prašností vyřeší, dostavět. „Elektrárna tuto podmínku nedodržela a na základě toho jí bylo vydáno zahájení řízení o uložení pokuty,“ říká Květoslava Bartošová z oddělení ochrany ovzduší České inspekce životního prostředí.  

Proti pokutě ve výši dvou milionů korun se však elektrárna odvolala. „Ta pokuta je příliš tvrdá,“ zdůvodňuje odvolání ředitel Rezek. „Problém se dá vyřešit jedině stavbou zakryté haly, která bude kompletně uzavřená,“ je přesvědčen Václav Pavlů. Elektrárna Kolín o stavbě kryté haly uvažuje, stát by však měla nejdřív v roce 2010.