S celosvětovou finanční krizí se potýká i Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Finanční krize na světových trzích už brzdí i investory v Čechách. Nové městské centrum v Ústí nad Labem by mělo být dokončeno příští rok. Problém je ale s nájemci, kteří měli nový hotel a obchody obsadit a zatím kvůli světové recesi váhají.

Žlutá ohrada, která zabírá skoro polovinu hlavní ústecké třídy, překáží lidem už druhý rok. Horší však je, že se za ní už dlouho nic neděje. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) proto vyzval vedení společnosti CPI Group, aby objasnilo, co se v této lokalitě bude dít. Plány investora jsou přitom velkorysé - chtějí postavit hotel, obchody, kanceláře a byty.

Dnes je ale situace jiná než na začátku. Ti, kteří se chtěli v novém centru usídlit, čekají na další vývoj na finančních trzích. „Na základě toho, kam se jednání ohledně krize dostanou, uvidíme, jak moc budeme ochotni riskovat,“ nechala se slyšet Michaela Winklerová, mluvčí CPI Group. Město příliš možností nemá. Soukromý investor staví na soukromém pozemku, zasáhnout nemůže ani stavební úřad. Mluvčí města Ústí nad Labem Milan Knotek se nechal slyšet, že investor začal stavět a lhůty dané stavebním úřadem tak dodržuje.