V Pardubicích představili leteckou lahůdku

Pardubice - Na pardubickém letišti se dnes poprvé představila věrná kopie legendárního letounu Blériot XI. Unikátní stroj si v roce 1910 přivezl z Francie průkopník československého letectví inženýr Jan Kašpar. Ve stejném roce se pak v Pardubicích s letounem poprvé vznesl do oblak. Nově postavenou repliku Blériota teď čekají letové zkoušky.

Příznivcům historie československého letectví se splnil dlouholetý sen. Podařilo se jim postavit na první pohled velmi křehkou, zato ale funkční repliku legendárního stroje, kterou už brzy čeká premiéra ve filmu. Ředitel Létajícího cirkusu Martin Kindernay uvedl, že investor, který zaplatil úpravy, dodal naprosto dokonalou dokumentací, k dispozici jsou výkresy skutečně na každý šroubek původního letounu. Blériota čekají náročné zkoušky ve vzduchu, úspěšné zalétání je podmínkou pro získání registrace. Pilot Václav Jirsák je zvědavý, jak to celé dopadne, protože letadlo s podobným řízením ještě nepilotoval.

Zástupci Nadačního fondu Kašparův Blériot slibují veřejnou premiéru v létě na pardubické Aviatické pouti v červnu příštího roku, ambice jsou ale mnohem větší. „První mezinárodní let letounu bude potom v měsíci září a bude to let z Francie do Anglie přes kanál La Manche,“ ubezpečil předseda správní rady fondu Jaroslav Janda. Měl by tak zopakovat let francouzského aviatika Louise Blériota z roku 1909. Pokřtěný historický letoun se má stát novým symbolem Pardubic i celého Pardubického kraje, podle vicehejtmana Romana Línka (Koalice pro PK) bude pro kraj stejným fenoménem jako Velká pardubická nebo Zlatá přilba.

Replika legendárního Blériota by se měla stát i hlavním exponátem budoucího Muzea letectví ing. Jana Kašpara, které vznikne právě tady na mezinárodním letišti.