Písek přišel při vichřici o památný kříž

Písek - Vichřice, která se prohnala napříč celou zemí, nebrala ohled ani na historické památky. Dřevěný kříž se sochou Ježíše Krista chybí od čtvrtečního večera na mostě v Písku. Jeho ulomení a pád do řeky jsou největší škodou, kterou tu vichřice způsobila. V roce 1790 ho vyrobil písecký cínař Hanzl a byl posledním originálem, který most zdobil. Na pomoc museli přispěchat potápěči, kterým se nakonec podařilo památku zachránit.

Podle místního pracovníka Státní památkové péče Jiřího Hladkého je s výrobou kříže spjata i pověst: „Říká se, e Hanzl nemohl trefit to tělo, tak si lehl do hlíny sám a udělal si podle sebe formu.” Pro obyvatele Písku se kříž stal symbolem povodní v roce 2002. Narozdíl od mostu tehdy živelné pohromě odolal. Nyní bude oprava stát město desetitisíce.

Metr po metru prohledávali hasiči dno Otavy za mostem až do setmění. Využívali při tom zkušenosti právě z roku 2002. Tehdy hledali historické kameny z mostu a sochu anděla . Jen vody bylo tentokrát víc. Místy zdolávali až dvou půl metrovou hloubku. Kolem půl šesté potápěči kříž objevili mnohem dál od mostu, než tušili, asi sedmdesát metrů. Po očištění a případné opravě by se měl vrátit na most v původní podobě. Celý ale určitě už originálem nebude, až se na sousoší Kalvárie vrátí přinejmenším dřevo bude v každém případě nové.