Nelegální stavby na Jesenické přehradě ohrožují kvalitu vody

Chebsko - Desítky černých staveb odhalili vodohospodáři při rozsáhlé kontrolní akci na Jesenické přehradě u Chebu. Stavby přitom ohrožují kvalitu vody i návštěvníky pláží. Pokud lidé nepovolené přístřešky a mola neodstraní, hrozí jim vysoké pokuty.

Rybářské přístřešky postavené bez povolení. Septiky, které ústí do vody, různá kotviště. To vše objevili při kontrole pracovníci povodí Ohře, když snížili hladinu největší přehrady v Karlovarském kraji. Nepovolené stavby podle úředníků lemují téměř celý břeh. „Jsou to desítky těchto nepovolených staveb, které jsou spojeny s náklady, které my musíme nést při odstraňování něčeho, co někdo neprávem vybudoval,” říká ředitel Povodí Ohře Ladislav Novák. Největší nebezpečí podle ředitele představují zbytky rybářských můstků. Když se totiž tento objekt dostane pod hladinu, tak pro ostatní uživatele vodní plochy není vidět a někdo by se o to mohl zranit. Mluvčí Záchranné služby Karlovy Vary Lukáš Hutta říká, že právě k těmto úrazům dochází: „Jde zejména o řezné rány, zlomeniny nohou, či poranění páteře,” dodal mluvčí.

Vodohospodáři už na problém upozornili zástupce chebské radnice. Ti se také obávají o osud přehrady. Kvalita její vody je kvůli odpadům z chat stále horší. Nedostatky, které při kontrole objevili vodohospodáři, už prověřuje stavební úřad. „Hrozí jim ve správním řízení pokuta za to, že tam pořídili černou stavbu, nebo jim hrozí, že uhradí odstranění této stavby,” říká starosta Chebu Jan Svoboda. Většinu nepovolených staveb chtějí úřady odstranit z břehů Jesenické přehrady nejpozději do začátku letních prázdnin.