Hlubokou a Purkarec spojí cyklostezka

Hluboká nad Vltavou - V jižních Čechách odstartoval jeden z nejambicióznějších a taky nejdražších turistických projektů. Firmy zde začaly pracovat na cyklostezce, která propojí Hlubokou a Purkarec, který je oblíbeným letoviskem na břehu Vltavy. Proti stezce velmi ostře v minulosti vystoupily nevládní organizace a například i památkáři.

Úzká, ale přesto poměrně luxusní asfaltová cesta, prochází nedotčenou přírodou těsně okolo Vltavy, tak by měla po dokončení vypadat cyklostezka mezi Hlubokou a Purkarcem. Podle politiků i nevládních sdružení jeden z nejambicióznějších turistických projektů. Starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS) je přesvědčený, že: „To bude jedna z nejkrásnějších cyklostezek v Čechách.“ Pavla Matějková ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla to však odmítá: „Zásadním způsobem naruší krajinný ráz a poruší přírodní biotopy.“

Stezka navazuje na patrně nejvytíženější českou cyklotrasu, ředitel stavební firmy Karel Vrzal uvedl, že je vedena po levém břehu Vltavy, kde kopíruje stávající koryto. Projekt muselo město i kraj několikrát přepracovat. Především nevládní organizace zablokovaly možnost vést stezku po pevné zemi. Vedoucí stavby Ladislav Honer vysvětlil, že část trasy, která je nyní zatím pod vodou, se bude v příštím roce řešit pomocí ocelových konstrukcí, které cyklisty unesou snadno. Podle Pavly Matějkové však Calla na stavbu stále nahlíží jako na kontroverzní.

Řada úprav se odráží v ceně, dohromady bude cesta, určená výhradně cyklistům, nebo pěším, stát přes 50 milionů korun.