Praha: Miliardu korun za stěhování radnice magistrát neušetří

Praha - Pražský magistrát neušetří za přestěhování radnice slibovanou jednu miliardu korun. Zisky z pronájmu budov, které radnice opustila, mohou totiž být výrazně nižší než vedení města uvádělo. Vyplývá to z expertních odhadů pro městskou radu. Ukazuje se, že odhady zisků, které zveřejnil magistrát, jsou zavádějící a obsahují chybné údaje.

Pražský magistrát sestěhoval na podzim své úředníky do Škodova paláce a ušetřil tak občanům cestu do dvaceti různých budov. Komplex si radnice pronajala a během 20 let zaplatí za nájem téměř 3,5 miliardy korun, což je suma, za kterou je možné si dvě moderní budovy postavit. Vedení města přesto slibovalo, že díky pronájmu opuštěných domů ušetří oproti stávajícímu stavu za 20 let až miliardu korun. „Jedna miliarda při dvacetiletém trvání smlouvy, to není tak docela málo. Za jednu miliardu téměř postavíte jednu stanici metra,“ uvedl primátor Pavel Bém pro ČT v lednu 2006.

Z odhadů pro městkou radu teď nově vyplynulo, že úspora může být výrazně nižší. Dokonce je možné, že nebude žádná. Zveřejněná tabulka úspor totiž obsahuje chyby. Magistrát například zapomněl odečíst nezbytné náklady na opravy pronajímaných domů. Chybně jsou započítány i výnosy z pronájmu domu, který radnice ve skutečnosti prodává.

Primátor Pavel Bém i mluvčí magistrátu Jiří Wolf rozhovor k novým odhadům odmítli.

„Ono se může ukázat, že ani ty odhady, které byly do rady předloženy v listopadu s možností výnosu nájmu, nebudou reálné. Nebo naopak, že budou podhodnocené,“ varuje zastupitel a bývalý radní Miloš Gregar (ODS). Zastupitel Jiří Witzany avizuje postoj SNK-ED: „Pokud se ukáže, že vedení města bylo uvedeno v omyl čísly, která předkládal pan ředitel Trnka, tak potom by z toho měly vyplynout poměrně vážné důsledky.“

Kolik Magistrát skutečně získá z pronájmu uvolněných budov se uvidí v průběhu tohoto roku. Zatím první pronájem čtyř poschodí v Rytířské ulici nevyšel. Nepřihlásil se totiž žádný zájemce. U jiných domů ale radnice očekává velký zájem.