Hospicová péče na jihu Čech chybí

Prachatice - Některé zdravotní pojišťovny otestují projekt mobilní hospicové péče, zapojí se do něj i Jihočeský kraj. Nevyléčitelně nemocným začnou pomáhat terénní pracovníci, lidé by tak poslední dny života už nemuseli trávit v léčebnách nebo v hospicu ale doma. Pojišťovny po zkušebním provozu rozhodnou, zda takovou službu i zaplatí.

Prachatický hospic připravuje službu, která by umožnila prožití posledních hodin života na domácím lůžku. V Česku se tento typ péče teprve rozjíždí, na jihu Čech zcela chybí. Pracovnice hospicové péče Klára Kněžková uvedla, že kvalifikovaná sestra by se měla starat především o léčbu bolesti a dalších nežádoucích symptomů u nemocného.

Postupně do sedmi bývalých jihočeských okresů vyrazí trojice terénních pracovníků, působit začne nejdříve na Táborsku a Českobudějovicku. Ředitel Hospice Prachatice Robert Huneš by byl rád, kdyby projekt mobilní hospicové péče zahrnul celé jižní Čechy. Podle místostarostky Prachatic Hany Rabenhauptové (bezp) je tato služba mezičlánkem mezi LDN a ošetřovatelskou péčí. Lidem, kteří se rozhodli pečovat o své blízké, budou specializované zdravotní sestry pomáhat a radit. Klára Kněžková dodala, že mohou i suplovat blízkého, pokud je vyčerpaný. Krajský dispečink a vlastní vzdělávací centrum bude mít tato služba v Prachaticích. Tady už také spustili první část projektu, začali půjčovat pomůcky pro domácí léčení. Robert Huneš vysvětlil, že se jedná o koncentrátory kyslíku i dávkovače analgetik.

Mluvčí VZP Jiří Rod potvrdil, že VZP připravuje ve spolupráci s poskytovateli hospicové péče projekt, který by tuto formu vyzkoušel. Na základě získaných poznatků vznikne vhodný model hrazení této péče. Vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Studenovský podtrhl, že toto je další možnost zkvalitnění poskytované péče v oblasti.

Pokud pojišťovny tento projekt podpoří, auta s terénními pracovníky se k prvním pacientům rozjedou na začátku příštího roku.