Chanovice lákají další lidi parcelami zdarma

Střední Čechy - Dalších padesát pozemků pro rodinné domky chtějí lidem zdarma nabídnout Chanovice u Horažďovic. Stačí splnit jediné: na pozemku postavit dům a pak v něm trvale bydlet. Obec tak motivuje lidi, aby tu bydleli a populace mládla. Jen několik dní po odvysílání první reportáže o tom, že obecní úřad v Chanovicích, nabízí zadarmo zasíťované parcely, nezůstalo jediné místo volné. Pozemky velké 600 - 1100 metrů čtverečních totiž mají v podobných lokalitách tržní hodnotu nejméně čtvrt miliónu korun.

„Máme zkušenosti s tím, že se nám hlásí lidé z celé republiky,” pochvaluje si starosta Chanovic Petr Klásek. Spokojení jsou i noví obyvatelé, kterým se ušetřené peníze budou na stavbu hodit. Možná i proto se na všech dvaceti parcelách už staví. Zastupitele obrovský zájem povzbudil a připravují další místo pro nově příchozí. Teď chtějí lidem nabídnout ne dvacet, ale rovnou padesát pozemků. „Očekáváme do budoucna, až připravíme nové parcely, že ten počet občanů může ještě vzrůst,” věří starosta Klásek a zastupitel František Šafanda dodává: „Potřebujeme mladé, perspektivní lidi, kteří budou mít děti.”

Chanovice leží v krásné pošumavské krajině. Nejbližší okolí ale patří mezi 6 lokalit, které stát vytipoval jako vhodné pro vybudování úložiště jaderného odpadu. S tím se místní nehodlají smířit a věří, že s novými obyvateli přijdou také další protestující hlasy. Když tady bude žít více lidí, bude se úložiště hůře prosazovat. Proto hodlá obecní úřad v akcích s parcelami pokračovat: pokud si lidé 50 nových parcel rozeberou, Chanovice připraví další.