Na Rokycansku shořel sklad lednic, do ovzduší unikly škodlivé látky

Strašice (Rokycansko) - V objektu bývalých kasáren ve Strašicích na Rokycansku hoří sklad starých lednic. Radnice obyvatele vyzvala, aby nevětrali, krátce po 08:00 vydala i zákaz vycházení, který stále platí pro děti ze základní a mateřské školy. Specialisté ve městě naměřili nadlimitní koncentraci škodlivin v ovzduší. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škoda je vyčíslena na 1,5 milionu Kč. Lednice jsou uskladněny na ploše asi 40 krát 80 metrů, podle oznamovatele jich je ve skladu kolem 200.

Požářiště už mají hasiči pod kontrolou, probíhají dohašovací práce a odkrývání suti. „Inverze už ustoupila a hodnoty ovzduší jsou opět v normálu,“ informovala mluvčí krajských hasičů Alena Marešová. Starosta obce Jiří Hahner dodal, že měření se stále opakují a teprve po pokynu chemických hasičů stav nebezpečí odvolá: „Aktuální výsledky měření jsou uspokojivé.“

V obci jsou ještě lokality s oblaky páry a prachu, ale z většiny území už ustoupily. Experti podle Marešové naměřili ve spodní vodě zvýšené koncentrace nebezpečných kyanidů a fosfátů. Podle starosty šlo o dešťovou kanalizaci. „Na odtoku z čističky je znečištění uspokojivé,“ dodal. K rychlému rozptýlení kouře přispělo podle starosty Strašic příznivé počasí a vysoká teplota plynů, kvůli čemuž kouř rychle stoupal. Zásahové jednotky postupně odstraňují svrchní konstrukce stavby.

Hasiči vyjížděli k požáru už ve 2.20 ráno. Na místo vyrazila profesionální jednotka ze stanice Rokycany, další čtyři jednotky dobrovolných hasičů a také specialisté z chemické laboratoře v Třemošné. Kvůli zásahu museli použít i speciální traktor s radlicí a další těžkou techniku ke stržení zdí objektu. Zatím není jasné, proč v objektu, který patří firmě na zpracování elektro-odpadu, začalo hořet. V posledních týdnech ale jde už o několikátý požár ve firmách, které se v regionu zabývají odpadovým hospodářstvím.

Poslední velký požár na Rokycansku likvidovali hasiči před týdnem. Z neděle na pondělí hořel drtič odpadu v areálu soukromé odpadové firmy v Mýtě. Škodu specialisté předběžně odhadli na 1,9 milionu korun. Za příčinu požáru označili cizí předmět ve stroji. Zvýšený výskyt havárií u objektů, které nakládají s odpadem, připustil i Václav Liška z odboru ochrany životního prostředí Plzeňského kraje. Odmítá však možnost jakýchkoliv přímých souvislostí, neboť se podle jeho slov jedná o naprosto odlišné technologie v rámci jednotlivých zařízení.