Krajští úředníci se bojí, že přijdou o práci

Karlovy Vary - Někteří krajští úředníci se obávají, že s nástupem nového politického vedení přijdou o práci. Většina krajských úřadů totiž bude mít nové politické vedení poprvé od svého vzniku v roce 2000. To často doprovází i výměna klíčových úředníků, a tak nervozita pochopitelně stoupá.

Krajský úřad Karlovarského kraje zaměstnává 330 lidí. Někteří z nich se teď poprvé od založení úřadu obávají o svou práci. Před kamerou o tom ale nikdo mluvit nechce. „První krok, který sociální demokracie udělá, bude revize rozpočtu. V něm dojde k určitým změnám. Lidé to vnímají, jsou nervózní, protože neví, co s nimi bude,“ naznačuje zastupitel Karlovarského kraje za ČSSD Tomáš Hybner.

Ředitel krajského úřadu své zaměstnance brání. „Myslím, že se nám tady podařilo vybudovat dobrý krajský úřad. Je akceschopný, dokáže vnímat potřeby nejen lidí ale hlavně obcí a samozřejmě i svých politických nadřízených,“ říká ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek.

Podle zákona o krajích může ředitele úřadu odvolat hejtman jen se souhlasem ministra vnitra. Případné výpovědi z pracovního poměru se ale řídí, tak jako všude, zákoníkem práce. „Pokud bude nějaký zaměstnanec z krajského úřadu z funkce odvolán, je zaměstnavatel povinen mu nabídnout místo odpovídající zdravotnímu stavu a kvalifikaci,“ cituje zákoník práce nezávislý karlovarský právník Karel Jelínek.

Propouštět by se tak mohlo jen pro nadbytečnost. To ale podle nastupujících krajských politiků nehrozí. „Nebudou žádné radikální personální změny, chceme opravdu pracovat, pokračovat dál v práci. Hlavně chceme, aby se Karlovarský kraj rozvíjel,“ uklidňuje situaci Tomáš Hybner.

Sociální demokraté si teď chtějí hlavně vybrat spolehlivého koaličního partnera. A protože byli ve vedení kraje i posledních osm let, většinu úředníků znají a s jejich prací jsou spokojeni.