David Rath odhalil první tunely?

Praha - Razantně hodlá David Rath zahájit kariéru hejtmana Středočeského kraje. Mimo jiné se chce zaměřit na akciové společnosti, které podle jeho názoru slouží k tunelování krajského rozpočtu. Jako příklad uvedl Středočeskou turistickou a informační službu. Její představitelé to ale rázně odmítli.

Podle Davida Ratha jsou některé organizace zřízeny účelově na vyvádění veřejných peněz. Za takovou organizaci označil například Středočeskou turistickou a informační službu (STIS). „Turismus by měl propagovat krajský úřad jako takový, a ne k tomu mít obchodní společnosti. To skutečně zavání tím, že se tam vyvádí, tedy tunelují, peníze,“ tvrdí David Rath. „K ničemu takovému nedošlo. Nikdo z členů dozorčí rady a představenstva s výjimkou ředitele společnosti nepobíral za svoje aktivity žádný plat,“ hájí společnost člen jejího představenstva a mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka.

Středočeská turistická a informační služba získala z krajského rozpočtu osm milionů korun. Přes tři miliony se však do něj vrátí zpět. Novinářům předložili členové představenstva a dozorčí rady podklady o hospodaření společnosti. Z auditu strach nemají. „Necelé tři miliony korun vynaložila akciová společnost na úpravu kanceláří, na jejich kompletní vybavení počítačovou technikou a nezbytným nábytkem, další položky už směřovaly na tu samotnou činnost a mzdové náklady,“ vypočítává Martin Kupka.

David Rath chystá změny. Středočeskou turistickou a informační službu by chtěl zrušit. Je podle něj nadbytečná. Úkoly organizace by pak převzal kraj. „Vážně uvažuji o tom, že bychom navrhli změnu zákona, aby města, kraje a možná i ministerstva nesměly zřizovat obchodní společnosti,“ naznačuje David Rath. „Já si myslím, že na cestovní ruch to bude mít dopad. Jestliže jsme říkali, že v Evropě jsou tyto společnosti běžnou věcí a cestovní ruch tam funguje, tak u nás dojde k přibrzdění,“ domnívá se člen dozorčí rady STIS Jaroslav Krejčí.

Osud Středočeské turistické a informační agentury i dalších akciových společností je nejistý. Záleží totiž i na tom, jestli nápady Davida Ratha schválí nové zastupitelstvo.