Sběrači kovů jsou na severu Čech jako kobylky, často navzdory nebezpečí

Severní Čechy - Během deseti dnů zemřeli pod zřícenými domy tři lidé. Nejprve v severočeských Vejprtech a včera v České Kamenici. Všichni muži přitom zemřeli ze stejného důvodu: kradli staré železo. Výkupní ceny za každý kilogram starého železa jsou dnes pro sběrače kovů i přes vidinu nebezpečí příliš lákavé.

„Nevyšší cena hliníku je 45 korun, mědi 107 korun a železa 4,50” vypočítává Jiří Sokol, který pracuje jako vedoucí sběrny. Díky tomu chybějí v jediné ústecké ulici v úseku 200 metrů všechny kanály. Podobné je to i na železnici, sběrači odnášejí z trati všechno, co je z mědi. Milouš Jeník ze Správy železniční a dopravní cesty varuje, že jakákoli krádež na dráze může ohrozit bezpečnou jízdu vlaků způsobit havárii.

Policisté i strážníci se snaží výkupny starého železa pravidelně kontrolovat, jenže kovy dnes vykupují i sběrny, které fungují i v noci a na zavolání. „Ta práce je docela marná, protože těch sběračů je víc a víc,” krčí rameny Jan Novotný z ústecké Městské policie.

Jeho slova potvrzuje také mluvčí místního Okresního ředitelství policie Veronika Beranová: „Pátrání po odcizených kovových materiálech je složité. Sběrači kovů tento materiál většinou tak znehodnotí, že je k nepoznání.” Shoda je v tom, že systém výkupu potřebuje nutně změnu. Povinná kontrola občanských průkazů totiž nic nepřinesla.

Nejradikálnějším řešením by podle starostů bylo, aby se za šrot vůbec neplatilo. „Podle mě je nejreálnější, že licence na sběrny budou vydávat obce. V případě zjištění, že dotyčný například vykoupil kanál, který je obecní, tak mu tu licenci seberou.” Navrhuje primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).