Táborští policisté vyrážejí do ulic

Tábor - Městská policie Tábor rozdělila město na sedm částí a každá z nich získala svého strážníka. Od návratu k pochůzkářům si radnice slibuje větší bezpečnost a snadnější udržení veřejného pořádku. Lidé v jednotlivých částech města znají jméno svého strážníka i jeho telefon a e-mail. Mají k nim tak mnohem blíže a spíše se na ně s důvěrou obrátí. Z počátku to ale znamená pro strážníky úsměvné komplikace.

„Druhej den už se začnou objevovat něco jako sedřený paty a tak, ale jinak se to dá vydržet bez problémů,” vypráví strážník Miroslav Moudrý poté, co absolvoval několikakilometrovou obchůzku. Nápad se strážníky v ulicích se zrodil v hlavách nového zastupitelstva. „Ta původní myšlenka vzešla z našeho nového vedení, kdy jsme si řekli, že bychom chtěli zajistit větší bezpečnost v táborských ulicích a hlavně dohled na dodržování veřejného pořádku,” vysvětluje starostka Tábora Hana Randová (ODS).

Policisté mají do okrsků rozdělené téměř celé město. „Z tohoto jsme vyčlenili pouze tu centrální oblast, kde funguje kamerový systém a kde se nám zdržují hlídky prakticky každý den,” uvádí velitel místní Městské policie Petr Svoboda. Svoje pravidelné působiště si sedm služebně nejmladších strážníků vylosovalo. Na dvanáctihodinové pochůzky se vydávají obden.

Táborští si novinku pochvalují a oceňují fakt, že se s policistou budou po nějakém čase dobře znát. Například Ladislav Vacko viděl svého strážníka od začátku už třikrát. Ten se zatím musí bez ohledu na vzdálenosti pohybovat nejméně do léta po svých rajónech pohybovat pěšky. Když se osvědčí, mělo by strážníkům časem šetřit kroky kolo.