Inspektoři prověřují prodejce vánočních kaprů

Karlovarsko - Zhruba deset procent prodejců kaprů na Karlovarsku porušuje předpisy. A to i poté, co jim veterináři písemně sdělili podmínky, za kterých mohou ryby prodávat. Prohřešky jsou každý rok stejné – špatný způsob zabíjení kaprů a nedostatečná hygiena.

Pouhé omráčení kapra – to je podle veterinářů nejčastější chyba, kterou prodejci dělají. Správně by měl řezník omráčeného kapra takzvaně vykrvit, tedy píchnout ho do srdce a nechat z něj vykapat krev.

Právě při špatném vykrvení zůstává krev v mase, a to maso už není potom tak chutné a zůstává tmavé. Navíc omráčený kapr se může podle odborníků v igelitové tašce po čase probrat, desítky minut se pak zbytečně trápí, než zemře. Déle by prodejci měli skladovat vnitřnosti z vykuchaných ryb na odděleném místě. Veterináři také kontrolují teplotu vody a množství kaprů v kádích. Obchodníci se shodují, že i když jsou předpisy přísné, snaží se je dodržovat.

V předvánočním období veterináři denně zkontrolují desítky prodejců ryb. Inspektoři vytipovaného řezníka nejprve pozorují při práce, teprve poté mu ukáží legitimaci a kontrolují další podrobnosti. Inspektoři a veterináři se shodují, že většinou prodejci porušují zákon na ochranu zvířat proti týrání a také zákon týkající se hygieny potravin.

Za porušení veterinárních předpisů hrozí prodejcům pokuta do deseti tisíc korun.