ČD ve dražbě prodaly historické nádraží v Plzni

Plzeň - Budovu plzeňského nádraží Jižní předměstí z roku 1904 prodaly České dráhy v dražbě. S prodejem nesouhlasilo občanské sdružení Johan, které žádalo magistrát, aby dům od drah odkoupil. Radnice to odmítla s tím, že nemá peníze na opravy.

Ze tří zájemců nabídl v dražbě nejvyšší sumu ten s číslem tři, přesně 4 600 000 korun. Nechtěl ale zveřejnit své jméno ani záměry, k čemu hodlá objekt využít. „Zatím nemáme žádný záměr, takže je to předčasné,” dodal pouze.

S prodejem nádražní budovy nesouhlasilo občanské sdružení Johan, které využívalo prostory nádraží k prezentaci alternativního umění. Radnici se snažilo přesvědčit, aby objekt odkoupila. Ta to ale odmítla. „Mě to velmi mrzí, protože si myslím, že to město je asi nejpovolanější pro to, aby se toho chopilo,” myslí si Eva Ichová, jednatelka Občanského sdružení Johan.

Náměstkyně primátora pro kulturu Marcela Krejsová ale oponuje: „Ve chvíli, kdybychom koupili takovouto budovu, museli bychom do ní nainvestovat nemalé prostředky, aby se opravila, a co s ní potom?" Podle tiskového mluvčího NPÚ Davida Růžičky je ale budova ve stavu, který by určitě nebylo těžké dát do pořádku.

Podle památkářů se jedná o unikátní a chráněnou stavbu, která byla postavena v roce 1904. Pokud bude probíhat rekonstrukce, tak pod jejich dozorem. Chtějí totiž, aby nový majitel zachoval původní podobu nádraží, i kdyby prostory měly sloužit ke komerčním účelům. „Dodnes můžeme v interiérech nalézt celou řadu důležitých secesních prvků, a to jak kování, tak štukovou výzdobu, a zároveň třeba i dlažbu,” dodává Růžička.

ČD už deset let využívají pouze polovinu nádraží. Ta druhá byla pro veřejnost uzavřená. Historická nádražní budova už má svého nového majitele, k jakým účelům ale bude využita, zatím nikdo neví.