Z bývalých celnic vznikají zázemí pro turisty

Praha - Budovy na hraničních přechodech, které loni v prosinci po vstupu České republiky do schengenského prostoru opustili celníci a policisté, už mnohde našly či nacházejí nové využití. Vznikají v nich informační a kulturní centra, obchody, ubytovny i herny. Některé ale dosud zejí prázdnotou a na nové majitele či provozovatele dosud čekají.

Poté, co je opustili příslušníci cizinecké a pohraniční policie, zůstaly celnice i s pozemky v majetku státu a ten se jich nyní prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zbavuje. Zájem mají většinou kraje a obce, jsou ale i takové budovy, o něž nikdo z orgánů státní správy či samosprávy zájem neprojevil, a tak je ÚZSVM nabízí k prodeji jakémukoli zájemci.

To je kupříkladu případ budovy v Královci na Královéhradecku. V prvním kole se o ni za cenu deset milionů korun zájemce nenalezl, a úřad ji proto bude nabízet ve druhém kole prodeje za sníženou cenu 7,5 milionu korun.

Většinou však budou budovy bývalých celnic sloužit jako zázemí pro turisty a na jejich místech vyrostou turistická centra, ubytovny a občerstvení a zázemí pro kulturní a společenské akce, mnohdy za využití peněz z přeshraničních programů.

Vejprty chtějí společné náměstí 

Příkladem je projekt společného náměstí v místech bývalého hraničního přechodu ve Vejprtech na Chomutovsku. Zástupci Vejprt spolu se sousedním německým městečkem Bärenstein už vypracovali studii, nyní chystají výběrové řízení na projekt. Na společném náměstí by měla vzniknout fontána a nové lavičky, na německé straně by měla vyrůst budova s výstavní síní a parkoviště. Studii zaplatilo z dotací město Bärenstein, vypracování konkrétních projektů si bude hradit každá obec sama. Podle předběžných odhadů by měl celý projekt stát kolem 70 milionů korun. Podle dotace by se mohlo začít stavět už v příštím roce, celá stavba rozdělená do etap by mohla trvat dva až tři roky.

Podobně je na tom i obec Boží Dar na Karlovarsku, která získala komplex budov na hraničním přechodu do Německa. Z objektů chce podle božídarského starosty Jana Horníka vytvořit informační středisko pro centrální Krušnohoří. Na projektu se mají podílet rovněž další partneři, a to Jáchymov, Loučná pod Klínovcem, lázně Kurort Oberwiesenthal a obec Breitenbrunn. „Smlouva o převodu je už podepsaná, teď je ještě třeba počkat na potvrzení transakce ministerstvem financí,“ uvedl Horník.

Česko vstoupilo do Schengenu loni v prosinci společně s devíti dalšími zeměmi. Oblast umožňující cestování bez pasů se tak rozšířila na 24 států a rozprostírá se nyní v délce 4 000 kilometrů od Portugalska po Estonsko.

Vydáno pod