Přemnožený karas sužuje Lednické rybníky

Břeclavsko - Lednické rybníky se potýkají s masivně přemnoženým karasem stříbřitým. Rybáři jich tam při včerejším výlovu odchytali kolem 2 milionů. Ryba, která dokáže přežít v každých podmínkách, se k nám dostala z okolních zemí Dunajem a v posledních letech trápí celou jižní Moravu. V případě Lednických rybníků je ale letos poprvé situace kalamitní - podle rybářů je na vině špatná strategie péče o krajinu. Ochránci přírody s tím ale nesouhlasí.

Čtyři kila karasů na jedno kilo kaprů - to je bilance letošního výlovu Mlýnského rybníka. Za dva dny tady nalovili 400 metráků karasů, tedy asi 2 miliony těchto plevelných ryb. Rybáři o situaci mluví jako o ekologické katastrofě. „Tuto kalamitu způsobuje uplatňování plánů péče na Lednických rybnících, které nemůžou být drženy v plném stavu vody a v letošním roce zůstaly dva bez obsádky kapra. Pokud někde něco nevysadíte, tak nastupuje druh, který ten prostor zaplní,“ upřesnil Otto Vaďura ze společnosti Aph rybníky Břeclav.

Mlýnský rybník patří spolu s dalšími Lednickými rybníky do národní přírodní rezervace, která je zároveň součástí soustavy evropsky významných lokalit Natura 2000. Ochrana přírody je tady proto na prvním místě. Rybníkáři, kteří si rybníky od státu pronajímají, s tím musí podle ochránců přírody počítat. Jiří Matuška ze Správy CHKO Pálava se nechal slyšet, že nájemce podepsal nájemní smlouvu s vědomím, jaké hospodaření se po něm na těchto rybnících požaduje. Situace s karasem se tak prý dala předpokládat.

Rybáři tvrdí, že smlouvu se státem respektují, karasy zatím vždy likvidovali na vlastní náklady. Letos to ale odmítají. V osádkách je už totiž dvojnásobek ryb, než by mělo být. Kdyby na hodinu vypadl proud pohánějící čerpadlo, ryby okamžitě uhynou. Zlikvidovat ryby v kafilerce by ale vyšlo na statisíce korun. Přemnožené karasy už proto nemají rybáři kam dávat a vypouští je ven z rybníka. Část ryb už přitom uhynula ještě před výlovem, jak potvrdil Otto Vaďura.

Bez ohledu na to, jak dopadne jednání, se obě strany shodují, že problémy s rozmáhajícím se karasem v Lednických rybnících teprve začínají vyplouvat na povrch. Na příští rok se chystá výlov Hlohoveckého rybníka, ve kterém do té doby bude karasů pravděpodobně mnohonásobně více než v Mlýnském.