Babiččino údolí změní tvář

Náchod - Babiččino údolí v Ratibořicích na Náchodsku stojí před podstatnou změnou. Lokalita, kterou proslavil román Boženy Němcové Babička, je již v péči ochranářů, kteří zde už vysazují desítky nových stromů. S tím však nesouhlasí památkáři. Bojí se, že nová výsadba by mohla změnit příliš razantně podobu Babiččina údolí.

Tak rozsáhlou obnovu rozptýlené zeleně Babiččino údolí nepamatuje desítky let. Celkem přibude 120 stromů. „Převážně to budou místní druhy stromů, například javory, olše a lípy,“ uvádí arborista Luděk Hojný.  

Výsadbu si objednala Správa chráněné krajinné oblasti Broumovsko, která má přírodní památku Babiččino údolí na starost. „Většina stromů volně rostoucích v loukách je poměrně vysokého stáří. My se nechceme dočkat doby, kdy staré stromy odumřou a louky budou holé,“ říká Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Součástí změn měla být i výsadba dvou stromořadí nedaleko ratibořického zámku. Jenže tady ochranáři narazili na odpor památkářů. „Tím by došlo k optickému rozdělení Babiččina údolí na tři části a to by působilo velice negativně,“ vysvětluje kastelán Státního zámku Ratibořice Ivan Češka. „Výsadbu stromořadí jsme prozatím pozastavili, bude se o tom ještě jednat. Budeme se snažit najít s památkáři nějaký kompromis,“ slibuje Petr Kuna.   

Ochranáři také rozhodli, že většina starých stromů, mezi kterými jsou i dvousetletí jedinci, v údolí zůstane. „Je to zajímavost dendrologická a má to význam i z hlediska výskytu vzácných druhů hmyzu,“ uzavírá Petr Kuna.   

V jednom se ochranáři a památkáři shodují stoprocentně: Jak dalece se nová výstavba v Babiččině údolí povedla, nejlépe posoudí až naše děti.