Stavba silničního okruhu na severozápadě Prahy se může pozdržet

Praha - Nejvyšší správní soud uznal stížnost občanských sdružení a městské části Suchdol a zrušil schválenou změnu územního plánu. Zatímco odpůrci stavby slaví úspěch, starostové centrálních městských částí zuří. Ucpaných ulic se jen tak nezbaví, stavba se může pozdržet o jeden až tři roky. Takzvaná jižní varianta okruhu na severozápadě Prahy se měla začít stavět už příští rok.

Dopravní odborník z ČVUT Petr Moos vidí dopady například v ulici Argentinská nebo v MČ Praha 6, které nahrazují tranzitní koridory. Nejvyšší správní soud zdůvodnil zrušení schválené změny územního plánu chybějícím posudkem vlivu na životní prostředí. „Úředníci nám řekli, že to dělají s vědomím, že nejde o řádný postup, ale chtějí prý vyhovět tlaku investora, aby stavba okruhu neměla zpoždění,“ uvedl starosta MČ Praha Suchdol Petr Hejl.

Chybný postup se městu vymstil, zahájení prací se teď stejně oddaluje. Dopravní experti tvrdí, že jde o nepodstatný prohřešek ze strany magistrátu. Vždyť jižní variantu obchvatu letos v létě podpořila i vládní komise složená z ekologů a dopraváků. Jenže suchdolští obyvatelé teď doufají, že díky verdiktu soudu se do hry znovu vrátí levnější severní varianta okruhu.