Členové Poděbradského fóra odstoupili z městského zastupitelstva

Poděbrady - Ze zastupitelstva v Poděbradech odstoupilo všech 12 členů sdružení nezávislých kandidátů Poděbradské fórum. Nedaří se jim totiž prosazovat klíčové návrhy, jak uvedl člen sdružení Tomáš Kalenda. Vedení města podle nich navíc špatně hospodaří s veřejnými penězi. To ale starosta odmítá.

Když v roce 2006 vyhráli s 42 procenty volby, bylo to pro všechny velké překvapení. Po dvou letech ale přišlo vystřízlivění - všech 12 zastupitelů Poděbradského fóra se teď rozhodlo svého mandátu vzdát. Téměř všechny jejich návrhy totiž většinou přehlasovala patnáctičlenná koalice ODS, ČSSD, komunistů a Strany rovnosti šancí.

Dalším důvodem ke složení funkcí bylo i hospodaření města. Podle Poděbradského fóra vedení plýtvá svěřenými penězi. Člen sdružení Lubomír Zíta informoval, že i auditem bylo potvrzeno předražení stavby vodovodů a kanalizací, zhruba o 20 milionů korun. Starosta Poděbrad Jozef Ďurčanský (ODS) však tvrdí, že kanalizace byla provedena tak, aby byla funkční. V provozu jí prý nic nebrání.

Další výtka bývalých zastupitelů je předražená a nedokonalá revitalizace městského parku. Podle členů Poděbradského fóra byly opravy předražené o několik milionů a některé naúčtované práce navíc vůbec nebyly provedeny. „Jestli to někdo zpochybňuje, měl by to i doložit,“ vyjádřil se Jozef Ďurčanský.