Broumovská Kovářova rokle bude přístupnější

Broumov - Mnohem bezpečnější i krásnější bude pro návštěvníky túra po největší a nejznámější rokli Broumovských stěn, zvané Kovářova. Nadšenci z Občanského sdružení Julinka a Klubu českých turistů totiž opravili léta chátrající stezku, která roklí vede, a v těchto dnech ji slavnostně otevřeli.

V osmnáctém století byla Kovářova rokle podle pověstí nebezpečná kvůli tamním loupežníkům, v posledních letech se pro návštěvníky stávala nebezpečnou kvůli stavu turistických stezek. Povalové chodníky hnily a rozpadaly se, kamenná schodiště se bortila. „Ty staré schody padaly dolů a v některých místech sesuv půdy zabránil tomu, aby se stezka nechala procházet normálním způsobem,“ popisuje dnes již minulý stav Kovářovy rokle Josef  Hejnyš z občanského sdružení Julinka.   

Nově upravená jsou místa pro odpočinek, přibylo železné zábradlí. A protože se do Kovářovy rokle dá jedině dojít, veškerý materiál museli dobrovolníci přinášet na vlastních ramenou. „Byla to dost slušná dřina, nicméně my jsme to brali jako zábavu a lidé jsou s výsledkem spokojeni,“ pochvaluje si výsledek práce Josef Hejnyš. „My to vítáme, ten chodník už to potřeboval a jsme rádi, že CHKO má partnera, který je schopen získat potřebná administrativní povolení i finanční zdroje,“ vítá aktivitu občanského sdružení Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko. „Celá ta akce stála zhruba 200 000 korun, z toho Lesy ČR zaplatily 150 000 korun,“ přibližuje finanční náročnost projektu lesní správce Lesů ČR Jindřich Litomiský. „Tohle byl původně jeden kus velkého kamene, ale protože se tady špatně chodilo, tak jsme do něj vytesali nové schody,“ ukazuje Josef Hejnyš.   

I když nejnáročnější práce mají dobrovolníci za sebou, Kovářova rokle podle jejich představ stále ještě nevypadá. V opravách budou proto pokračovat. „Na mnoha dalších místech je potřeba tu cestu zabezpečit proti erozi,“ plánuje další úkoly Josef Hejnyš. Do další práce se proto Občanské sdružení Julinka pustí hned na jaře, jakmile to dovolí počasí.