V České Lípě se ráno zřítila střecha supermarketu

Česká Lípa - V České Lípě se dnes ráno kolem šesté hodiny zhroutila část prodejny Penny Market. Propadla se tu asi třetina střechy. Budova se nacházela v rekonstrukci a byla prázdná. Specialisté s vycvičenými psy prohledali sutiny a potvrdili, že v nich nikdo nebyl. Příčina neštěstí se vyšetřuje.

Policejní mluvčí v České Lípě Ivana Baláková potvrdila, že prodejna se od 1. listopadu rekonstruovala, a byla proto uzavřená. „Zřícení budovy bylo ohlášeno kolem 06:00, místo jsme pak zabezpečili, nechali jsme odpojit plyn, vodu a elektřinu,“ řekla Baláková. Policie místo zabezpečila, aby do areálu nikdo nepronikl. 

Českolipská policejní mluvčí dále sdělila, že vyšetřování příčiny neštěstí bude možné zahájit až po prozkoumání trosek. Už dříve se při rekonstrukčních pracech zjistilo, že stavba má poškozenou statiku. Posudky odborníků teď mají odhalit, zda zřícení objektu někdo zavinil. „V takovém případě by viník mohl být stíhán pro obecné ohrožení, případně za poškozování cizí věci,“ dodala Baláková.

Podle představitelů společnosti Penny Market dochází k pravidelné kontrole technického stavu všech prodejen. Mluvčí společnosti David Kolář sdělil, že zřícená budova procházela plánovanou modernizací, jejíž součástí měla být i oprava střešní konstrukce.

Síť obchodů Penny Market je součástí německé skupiny REWE, která na českém trhu vlastní také prodejny BILLA. Od letošního roku skupina převzala také 150 prodejen značky Plus. Díky tomu je s 500 obchody druhým největším řetězcem s tržbami kolem 43 miliard korun. Větší je jen německý Schwarz, který má ve svém portfoliu Kaufland a Lidl.