Silnice kolem třeboňské hráze se rozpadá

Třeboň - Cesta kolem hráze rybníka Svět na Třeboňsku je v havarijním stavu. Poničila ji hlavně těžká kamionová doprava, která tudy jezdí, a také kořeny vzrostlých stromů. Silnice se doslova propadá. Případnou opravu komplikuje špatný stav hráze. Tu navíc před šesti lety poničila povodeň.

Řidiči zhruba kilometrový úsek po světské hrázi nenazvou jinak než tankodrom. „Tohle je ostuda Třeboně,“ vyjadřuje se ke stavu hráze třeboňský rodák Pavel Zahradník. Silnice, která je jedinou spojnicí mezi Novými Hrady a Třeboní a denně po ní projedou stovky kamionů, by asi ani nemohla dopadnout jinak.

Opravě hráze brání podmínky nutné pro dodržení ochrany životního prostředí. „Vliv stromů v blízkosti komunikace a druhý problém je stabilizace hráze,“ vysvětluje vedoucí odboru dopravy českobudějovického krajského úřadu Jiří Klása. Hned po povodních rybáři na její návodní stranu navozili kameny. Každý rok ji kontrolují a zatím nezaznamenali žádné posuny. Podle vedení města je přesto nutné provést sondy a geologický průzkum. Až výsledky rozhodnou o případné rekonstrukci.

Aby se rekonstrukce mohla uskutečnit, musí se domluvit rybáři, kterým patří hráz a povrch, s krajem. Tomu zase patří stavba.

Starosta Třeboně Jan Váňa považuje za nutné vybudování obchvatu, kam by se většina dopravy přesunula. Jeho výstavba se teď dostala do takzvané Bílé knihy krajských priorit. Začne ale nejdříve až za čtyři roky.

  • Rybník zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/514/51387.jpg
  • Hráz rybníku Svět autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/514/51386.jpg