Teplo rozděluje Jablonec

Jablonec - Od Jablonecké teplárny se chtějí odpojit první domy a topit vlastními plynovými kotelnami, město se ale snaží za každou cenu centrální systém vytápění zachovat. Například obyvatelé některých bytů na sídlišti Mšeno sice veškerá povolení mají, vše ale pravděpodobně zkrachuje na tom, že potřebují zasáhnout, byť minimálně na městský pozemek. Při tom jsou přesvědčeni, že dokážou vyrobit elektřinu za téměř poloviční cenu než město.

„Radnice zvýhodňuje teplárnu, protože nám brání se odpojit, tvrdí nespokojení odběratelé. “Máme přitom všechna možná povolení," dodávají. Připojení plynové kotelny ale zkrachovalo na tom, že komín by zasahoval 7 cm na městský pozemek. Zástupce zaangažovaných domácností Vladimír Mosiurczak uvedl, že jsou schopni topit za 430 korun a nyní platí necelých 700.

Radnice nezapírá, že se bude snažit za každou cenu odpojení zabránit. Prioritou totiž je, aby se nerozpadl centrální systém vytápění. Místostarosta Jablonce nad Nisou Lukáš Pleticha (Domov nad Nisou) doplnil: „Nemají šanci povolení od města získat, přijali jsme energetickou koncepci, podle které budeme systém centralizovaného zásobování teplem podporovat.“ Podle mluvčí MÚ Jablonec nad Nisou Jany Fričové by žadatelé museli prokázat, že centrální zásobování je pro ně nevýhodné a ohrožuje ovzduší a okolí jejich bydliště. „To vše jsme ale prokázali,“ tvrdí majitelé bytů a chtějí se proto obrátit na antimonopolní úřad. Vladimír Mosiurczak je rozzlobený: „Je to jednoznačně zneužití monopolního postavení města. Nemáme na výběr, přestože žádný zákon k tomu neexistuje.“

Na přelomu měsíce se již odpojily 4 panelové domy na sídlišti Šumava. Lidé, kteří v nich žijí, už neodebírají teplo od Jablonecké teplárny, ale ze svých vlastních plynových kotelen. Podle radnice však porušili zákon jak energetický, tak i stavební, protože prý neměli všechna potřebná povolení. Věc nyní řeší stavební úřad, který buď uloží pokutu, nebo bude trvat na tom, aby předmětné kotelny byly jako černé stavby odstraněny.

Odběratelé si samozřejmě stojí za svým a jsou připraveni bránit se třeba i u soudu.