Část haly v tržnici v Libuši se musí zbourat

Praha - Část haly tržnice v pražské Libuši, kterou zničil minulý čtvrtek požár, musí být zbourána. O demolici rozhodnul magistrátní statik Petr Macháň poté, co halu navštívil. Zbourat se musí zhruba čtvrtina hlavního bloku o rozměru přibližně 100 krát 50 metrů. Podle statika je budova v této části zcela zdemolována a propadla se v ní střešní konstrukce tvořená panely. Zbytek stavby by měl být v pořádku, uvedl.

Macháň si halu prohlédl z hasičské plošiny spolu s pracovníky stavebního úřadu městské části Praha 12. „Ověřil jsem si, co jsem již prakticky věděl, že je nutná demolice,“ řekl statik. Podle něj se panely teplem zřítily nebo prohnuly. Zbytek obří budovy uchránily zdi střední chodby, které požár zadržely, uvedl.

Nyní bude věc v řízení stavebního úřadu městské části Praha 12, který by měl demolici nařídit.

V tržnici vypukl požár ve čtvrtek ráno, hořel zde uskladněný textil a obuv, silný zápach byl cítit ve velké části Prahy. S ohněm bojovalo 420 hasičů, což ho řadí mezi největší nasazení požárních sil v historii země. Podle mluvčího pražských hasičů Víta Pernici hasiči místo požáru každé tři hodiny kontrolují. Škody hasiči odhadují na 200 milionů korun, „skutečná částka může být o polovinu menší nebo větší“, řekl. V této částce navíc   nejsou zahrnuty výdaje za samotný zásah. Ten mohou hasiči vymáhat na pachateli, pokud bude odhalen a usvědčen.

Vyšetřovatelé zatím nalezli jedno ohnisko požáru. Kriminalisté podle mluvčí pražské policie Evy Miklíkové případ vyšetřují jako podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. „Může se jednat o nedbalostní zavinění, nesprávnou manipulaci s otevřeným ohněm, závadu na elektroinstalaci, případně úmyslné zavinění,“ uvedla Miklíková.

Proti tržnici se rozhodl bojovat také  pražský magistrát. Náměstek primátora Rudolf Blažek řekl, že v novém územním plánu se bude zvažovat změna určení území. Současný územní plán z roku 2000 podle informací z útvaru rozvoje města umožňuje, aby zde trhovci měli skladovací prostory. Pokud magistrát prosadí změnu územního plánu, neznamená to, že budou haly zbourány. Praha má pouze možnost nepovolit případnou přestavbu nebo novou stavbu, která by novému územnímu plánu odporovala. Nový územní plán by měl začít platit od roku 2010.

Podle Pernici hasiči od druhého dne po požáru kontrolují bezpečnost ve zbytku areálu. Od minulého požáru ze začátku září to je třetí kontrola v této největší pražské tržnici, od začátku roku čtvrtá. „Při minulé kontrole jsme uložili pokutu 250.000 korun, která byla zaplacena,“ řekl Pernica. Dodal, že hasiči nemají kapacitu pro častější kontroly.

Na kontrolu tržnice by se podle něj měly zaměřit více ostatní instituce, například stavební úřad. „Objekt byl zkolaudován v sedmdesátých letech jako sklad, od té doby zde neproběhlo žádné větší řízení,“ uvedl Pernica.