V Jaroměři odhalili invazní organismy

Jaroměř - Pozor, na invaze! Tak se jmenovala soutěž, kterou na jaře vyhlásili ochranáři a odborníci z vysokých škol a dalších organizací. Chtěli upozornit na nekontrolovatelné šíření nepůvodních druhů rostlin a živočichů na našem území. Dnes vyhlásili výsledky soutěže.

Zájemci se mohli do soutěže přihlásit se svými dokumentárními filmy, novinovými články nebo internetovými prezentacemi. Téma bylo jediné: Invazní druhy rostlin a živočichů. Jde o organizmy, které na české území historicky nepatří. Martin Hanousek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR uvedl: „Když se někde uchytí invazní rostlina, vytváří jednolité jednodruhové porosty.“ „Šlo nám o to, abychom nějak zdokumentovali, co o těch invazích vlastně veřejnost ví,“ doplnil Jiří Jakl z Českého svazu ochránců přírody Jaroměř.

Slunečnice topinambur, vlčí bob mnoholistý, kolotočník ozdobný, bolševník, ale i rak americký nebo plzák španělský jsou podle ochranářů organizmy, které byly do Česka zavlečené. A následovat by mohl výčet dalších. Výherce soutěže v kategorii „Film“ Daniel Bohutínský vysvětlil: „Ve jménu projektu jsme dělali anketu. Zjistili jsme, že 70 procent lidí neví, co to znamená invazní rostlina nebo živočich.“

Množení nepůvodních organismů přitom mají podle odborníků z velké části na svědomí právě lidé, kteří vysazují do zahrad i volné přírody nejrůznější rostliny. A právě takové akce, jako je skončená soutěž, mají hravou formou upozornit na to, že to může být chyba. Výherkyně kategorie „Článek“ Milada Blažejová podotkla: „Napsali jsme článek, kterým jsme přirovnali invazní rostliny k hospodyňce, která má problémy s dětmi a neví, jak je řešit.“

Soutěžní příspěvky si zájemci mohou prohlédnout na internetu, odkaz najdou na webových stránkách Českého svazu ochránců přírody v Jaroměři.